"Saab" u rukama Kineza

Bez autora
Oct 30 2011

Kineske kompanije "Pang Da" i "Jangmen" postigle su preliminarni sporazum o preuzimanju posustalog švedskog proizvođača automobila "Saab". U dokumentu koji je predao nadležnom sudu, Gaj je naveo da su kineske kompanije potpisale memorandum o razumevanju o kupovini svih akcija "Saaba" od holandskog vlasnika i obezbeđenju novca za reorganizaciju kompanije.Proizvodnja u fabrici švedske kompanije zaustavljena je već godinu dana, a "Saab" se bori da plati dobavaljače i zaposlene. Početkom prošle godine, tadašnji vlasnik "Saaba", američki "Dženeral motors", bio je spreman da zauvek zatvori vrata firme poznate po kvalitetu i bezbednosti vozila, ali je posrnulog giganta kupio holandski "Spajker".

"Saab" u rukama KinezaDve kineske kompanije preuzimaju posustali švedski "Saab". Sa vlasnikom, holandskim "Spajkom", potpisan memorandum o kupovini svih akcija švedskog proizvođača automobila.

Kineske kompanije "Pang Da" i "Jangmen" postigle su preliminarni sporazum o preuzimanju posustalog švedskog proizvođača automobila "Saab", saopštio je stečajni upravnik Gaj Lofalk.

U dokumentu koji je predao nadležnom sudu, Gaj je naveo da su kineske kompanije potpisale memorandum o razumevanju o kupovini svih akcija "Saaba" od holandskog vlasnika i obezbeđenju novca za reorganizaciju kompanije.

Proizvodnja u fabrici švedske kompanije zaustavljena je već godinu dana, a "Saab" se bori da plati dobavaljače i zaposlene.

Početkom prošle godine, tadašnji vlasnik "Saaba", američki "Dženeral motors", bio je spreman da zauvek zatvori vrata firme poznate po kvalitetu i bezbednosti vozila, ali je posrnulog giganta kupio holandski "Spajker".

Brojni analitičari tada su sumnjali da "Spajker", mali proizvođač sportskih automobila, koji zapošljava samo 110 radnika, može da stavi na noge "Saab", nekadašnju perjanicu švedske auto-industrije, koji zapošljava 3.400 radnika.

Pokazalo se da su te sumnje bile opravdane. "Spajker", koji nikada u svojoj kratkoj istoriji nije bio profitabilan, a za šest godina proizveo je samo 43 sportska automobila, nije uspeo da pokrene rentabilnu proizvodnju "Saabovih" vozila.

"Spajker" je, u međuvremenu, pregovarao o prodaji akcija "Saaba" kineskoj firmi "Havtai". Međutim, kada su ti pregovori propali u maju ove godine, objavio je da će sa drugim kineskim gigantom "Pang Dai" osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju automobila marke "saab", po principu pola-pola.

"Spajker" je tada opisao firmu "Pang Dai" kao najvećeg kineskog privatnog distributera automobila, sa više od 1.100 prodajnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik